Saturday, July 14, 2007

Mengunjar Makan Di Kuching

Pasal makan ani selalu aku dangan biniku tefikir dimana lagi di Kuching ani tampat best makan. Kalau masa makan tangahari, selalu jadi masaalah. Mana inda, bila ku tanyakan biniku dimana kan makan, selalunya jawapnya "Mana-mana ajak". Ani tah yang selalu paning befikir... indakan balik-balik ke tampat kami selalu makan. Bukan apa, mau jua ketani ani betukar selera kan....

Aku selalu membawa biniku ke Didi restoran di Satok. Inda jualah kan di padahakan paling nyaman, tapi makanannya banyak choice. Kadai ani mengidang cara buffet nyamu. Macam-macam ada. Sabut saja makanan yang biasa ada di Kuching ani, selalunya semua ada. Nganya jadi masalah kediaku ani, bila sampai di dapan kaunter kan memilih makanan, palak-palak saja mata ku meliat inda tau kan memilih yang mana satu kan ku makan. Kan ambil banyak... inda temakan saja karang (jangan temaha!!).

Aku ingat lagi selagiku damit dulu, asal makan tangahari, ada tia mama (mun inda mulah nini bini) mengarek menyuruh makan. Antahlah, asal kanak-kanak ani, payah tah disuruh makan. Belusiran tia sana sini betapok... takut kana marahi. Ada jua masanya mulah nini laki mangarek kan makan, be-uyungan tah kami (sama dangan pupu-pupu ku yang lain) kan betapok, takut kana marahi inda mau makan. Antahlah, apakah yang difikirkan masa atu sampai inda makan. Kan kata kanyang, inda jua. Sampai karang ani pun aku inda paham.

Yang calinya, karang ani bila dah tua, asal kelaparan saja, indakan tetunggu kan makan. Anitah yang sebanarnya kan ku ceritakan. Malam tadi aku kelaparan. Sehari-hari aku inda makan. Jangan kata breakfast, lunch pun aku inda makan. Inda sampat, keraja betimbun. Jadi bila sampai malam... sakit parut kelaparan.

Jadi Malam tadi kubawa peranakku makan di Arif Cafe. Andang bejurit urang disana. Kan cari paking pun payah. Atu semua inda jadi masaalah. Parut sudah lapar kan makan sup tulang Arif Cafe. Banyak urang Kuching inda tau, sup-sup di jual di kadai Arif Cafe ani andang nyamaaaaaaan banar nyamu!!! Kalau urang semenanjung madahakan... kaw-kaw!


Bukan atu saja, kadai ani ada "Wifi Access" free!!! Kawanku Yuri, tuan kadai Arif yang masang. 

Yuri: "sikda hal pasang free. Mun sapa-sapa nak makey, pakey jak la". 

Best jua tu..! Free nyamu!! Mana lagi kan dapat barang free cam ani? Tapikan, mun ditanya kediaku, aku suka lagi "makan free"... hihihi.

2 comments:

Anonymous said...

TQ Brader I sik tauk tempat ya ada wifi

HERMZZ said...

Dolok 2005 memang dah ada. But I dont know what happen after that. Only recently set up new