Tuesday, July 24, 2007

Apple - iPhone (Bisai kah?)


Batah-batah Apple mengeluarkan iPod, banyak sudah urang membalinya. Sudah ada macam-macam jenis iPod dikeluarkan. iPod damit, iPod basar, iPod Click-Wheel, iPod Photo, iPhone Video, iPod Mini, iPod Shuffle, iPod Nano... macam-macam lagi eh iPod ani. Tapi, ada satu lagi jenis iPod yang lakat lagi orang di Asia tertunggu-tunggu kan keluar... iPhone!!!

Ramai urang makai iPod atau makai komputer Apple ani sudah tetunggu-tunggu kan meliat iPhone. Dalam www.apple.com malar sudah kana ceritai pasal iPhone ani. Di US sudah tia keluar. Cuma di Asia ani lambat sedikit. Bah, anitah ceritaku, kawan ku di ITFusion membawa balik iPhone dari US. Siok dorang kadai ani kan meliat dari dakat iPhone ani. Nya dorang best! Ada lah jua kediaku mengambil beberapa buting gambar iPhone ani. Dari luar bisai pulang eh.

Aku sampat kan menyubok jua di kadainya ani. Meliat kutaknya saja sudah best. Biasalah, kalau naendah Apple ani selalunya kutak-kutaknya bisai-bisai. Harganya pun selalunya "bisai-bisai" jua (macam harga naendah Apple ani sekali kira dangan harga kutaknya).

Bah, ani tah gambar iPhonenya. Ku takan saja power buttonnya sebalah atas kanan, "Activate iPhone" keluar siap ada gambar bumi. Ada slide button lagi betulis "slide for emergency" (kalau telepun pulis dapat mengkali.. emergency bah!). (Sayang eh, iPhone anu US version ani, balum lagi dapat dipakai di Asia). Atu tia lakat lagi betulis "Activate iPhone".

iPhone ani buleh diisi 4gb data dalamnya, warna hitam lagam di dapan. Dibelakangnya warna silver bekilat. Dalam kutaknya ada charger, iPhone dock (pakai menge"charge" atau pakai upload lagu guna iTunes) dangan sebuting earphone. Kutaknya ani pun andang bisai... tepakai ku eh!!

Anitah pasal iPhone ani. Sungguhnya kedia ani iPod + handphone, tapi ia punya badan, nipis sama macam iPod. Liat saja tah gambar aah, nipis nyaaa... tabal lagi aku punya Sony Ericsson W850i.

Di siringnya ani ada infra-red port dangan pengatik volume (up & down). iPhone ani, ada jua Bluetooth. Kalau inda silap Bluetooth 2.0. Di atasnya ada earphone port pakai mendangar guna earphone (macam iPod biasa).

iPhone ani macam-macam jua kebulehannya. Ada internet browser software lagi dalamnya siap ada Wifi lagi tu nyamu boy...! Ada widget-widget macam Calendar, Photo, Camera (built-in 2.0 mega pixel camera), You Tube, Clock, Notes, Maps... macam-macam lagi tah eh. Ngaleh jua ku kan madahakan semua. Bukannya apa, pasal kediaku inda dapat membuka iPhone ani. Balum dapat digunakan lagi. Bah, pindik kata, iPhone ani bukan setakat handphone. Ia jua iPod, web browser, photo gallery, diary, calendar, calculator, video player... macam-macam lagi. Bukan setakat atu nganya, kalau ketani kan meliat screen nya, dari arah menagak ke singit pun, screen pun mengikut jua. Ia tedapat sensor dalamnya. Siok kan...!! Dapat jua kan mengala-alakan dangan urang lain. Kalau ku tedapat iPhone ani, dapat jua ku mengambang arah dangan eh...!!! hihihi

Tapi sayang eh, iPhone ani balum lagi dapat digunakan di Asia. Harganya pun aku inda tau berapa pusen (indalah bepusen... labih dari RM2K jua tu kali). Bah.. karang kalau sudah keluar iPhone ani di Asia, jangan biskita salah bali eh. Ada jua di kadai bejual iPhone (klon) made in China. Nah.. liat tah ni...

Macam iPhone pulang rupanya. Tapi tulis cina

Tapi, kalau sasak usin inda tebali iPhone, "iPhone made in China" ani pun kira buleh ni. Indalah luan mahal iPhone original.. tebali jua mengkali eh... Mau kaa? Kalau kediaku atau mana-mana Macuser, mesti madahkan "malas tah ku ingau!!!!"

2 comments:

moorey said...

Bisai!!!

HERMZZ said...

kalau dapat pakai, lagi BISAI!!!