Thursday, August 23, 2007

Lumba Karbau


Bagi kadiaku karbau ani bida buatannya,
Parut urang batian, batisnya buntak saja,
Balusir lidut matalih inda tah ada,
Lain tah kuda,
Bisai, laju dan marati tuan ampunya,
Tapi bila bajanuari,
Atau hari ibu bapa sakulah kami,
Banyak urang iski,
Inda talintas di kapalaku mangapa katani,
Balumba karbau bakali-kali.

Barapa hari sabalum balumba,
Kacuh urang basadia,
Mangunjar karbau baluai di paya,
Bakarih-karih maungkayahkannya,
Dari Madamit, Batu Danau, Ipai pun ada,
Tinggalkan kampung, tinggal karaja,
Indaku tau apakah pasalnya,
Lumba karbau jua dikalinga.


Waktu bamula karbau bajuntun,
Yang ampunya di dapan manuntun,
Menaiki karbau dari balakang,
Pegawai mambawa sabuting sanapang,
BOOOOM... bunyi guruh lapas timbakan,
Abak-abak atiku kan kapisan,
Takajut karbau katakutan,
Balusiran batampiaran,
Urang marista inda didangarkan,
Sanapang patah jangan digunakan.

Dua puluh ikung ikut bamula,
Lima ikung ka balakang tujunya,
Lima balas tinggal balawan,
Balum tantu mangabiskan,
Baliun padang sampai garisan,
Ujan pun turun mambarabak,
Padang basah mulai licak,
Manggurut karbau pijar-pijaran,
Manuju urang ramai badirian,
Kapala tunduk kan mangansung,
Tunggang-langgang manuju kampung,
Sab nyangku jangan diagut,
Lumba karbau mambari takut.



Karbau inda lagi mandangar,
Apa di dapan atu dilanggar,
Pagar rimpih tiang tacabut,
Urang luar kalang-kabut,
Kanak-kanak manungkal takut,
Panunggang palau paning lalat,
Inda tau apakan dibuat,
Ada tarajun tarus mengabab,
Marunggau lari macam diparap,
Yang memintal tiang bandera,
Ngingis badan inda dikira,
Karana ampir rumah sabalah,
Rumah Ka Kilong galagarnya randah,
Palis-palis mun manyabarang,
Karbau manyuruk nahas panunggang,
Sudah tau binatang babal,
Lumba karbau jangan dipajal.

Barapa ikung masih balumba,
Saikung jauh manang nampaknya,
Antah mangapa samana-mana,
Inda barusik marang panunggangnya,
Diacut, ditarik ikung inda beringsut,
Karbau balakang barinut-rinut,
Sampai ka ujung hadiah disambut,
Kan ada parambahan,
Inginkan laju barinut bajalan.

Dari jauh malakak katawa,
Urang maliat karbau baria,
Betumpuk-tumpuk abis basipah,
Kana ujan abis maluyah,
Saikung baranti sabalah,
Aing kaluar dakan disimbah,
Bukan ujan mambari basah,
Karbau bakamih balum tah sudah,
Sakali lagi ku bapadah,
Lumba karbau bukannya mudah.

Nukilan Allahyarham Datu Mustapha Besar

Biskal Baru Pak Salleh


Di Kampung Sekulah rumah kami di siring tambing,
Sanang tah kami bagalau, menyasah kain,
Marambat nanggalah, mengail lawang, mangambil aing,
Tapi ya titu,
Mun aing dalam, tanah pun lacah, uras basipah,
Membari garing kan turun ka bawah.

Di sabalah darat, Pak Salleh berumah,
Di subarang jaraya ada sakolah,
Sakalamin dengan Si Usin,
Si Jais anaknya, bininya Dayangku Jijah,
Anaknya damit namanya - antah.

Pak Salleh sudah lama manginci,
Kan membali biskal di kadai Kheng Lee,
Biskal laki-laki buatan Raleigh,
Bisai, tinggi balampung di dapan,
Batan di belakang untuk mambawa lauk gulaian.

Ganya balum cukup usin disimpan,
Tapaksa tah bekulimat bebulan-bulan,
Tapi barkat sabar orang tua,
Samakin banyak baloreh tah jua,
Sagalanya ditapok, dirahsia,
Kan menunjukkan bisidia, yang inda pacaya,
Kandila dapat jua katani bagaya.

Sampai harinya lapas subuh,
Anak Pak Salleh masih bakuruh,
Pak Salleh inda lagi sabar, gagaskan kaluar,
Saluar panjang, baju palanin batarikah cikar,
Rambut bakurul balumir minyak, bakilat-kilat,
Inda dapat di inggap lalat,
Dang Jijah hiran tarus batanya,
"Kita sanggaut kan ke mana?",
"Liat saja tah karang, udahku balik tunggu saja".

Pukol lapan Pak Salleh bakasut, duduk di bandul,
Sigupan di mulut takapol-kapol,
Jalan bagaya, limbai tangan, iski rupanya,
Asap sigupan samakin kuat di jaraya.

Anggaran dua jam, hajat pun sampai,
Siok rasanya kan malumpat mengalai,
Lidut-lidut Pak Salleh mengayuh biskal baru,
Disangaja supaya urang tau,
Di jambatan papan, Aji Mat Japar managurkan,
Tangah Buntak, Liau Napsi samua badirian,
Palak-palak di pantaran,
Mebiut bibir pun ada jua,
Sambil babisik "Sagai Nya".

Paranak Pak Salleh inda lagi tahan,
Kan meliat apa bawahan,
Mainan di tangan bapalantingan,
Madam belusir menguyung bapanya,
Masih lagi mengayuh bagaya.

Dipintal Si Usin "handle" di dapan,
Si Jais menyurung mamigang tan,
Makin tah laju biskal bajalan,
Pak Salleh ijab pijar-pijaran,
Biskal inda dapat ditahan.

Batu basar di sana-sini,
Tehantak biskal melambung tinggi,
Liok-liok tagili-gili,
Macam orang mauk kan badiri.

Takulipit di lupak biskal menyiring,
Parit basar saparuh karing,
Tarus manabak samua baguring,
Ampar kajang mangurising.

Kerasahan gagarnya di pohon pinang,
Anak sulangkir bakariakan disarang,
Batarabangan indungnya takut ditabang.

Menahan sakit di parit bakucah,
Baju palanin balumir kamah,
Saluar panjang bagunjai-gunjai abis badarah,
Sigupan gugur lalu patah.

Luka, salahau, bincut inda lagi sadar,
Urang bakarumun Pak Salleh awar,
Batiga membincang biskal kaluar,
Lampungnya pacah, brek pilai, roda tabaliut,
Tapaksa diusung barinut-rinut,
Sampai di rumah Dang Jijah takajut.

"Pikirku kita ke kadai",
"Rupanya di paya kita baluwai",
Pak Salleh diam, mengambil cukin bagantung di dawai,
Panas hati menuju ka sungai,
Si Usin, Si Jais balum mulih,
Takut nanti kana sambalih,
Sudah patang baru berani,
Ingsut-ingsut naik sarambi,
Semalaman inda betidur ta palak-palak,
Pak Salleh menganang biskalnya ancur habis larak.


Nukilan Allahyarham Datu Mustapha Besar

Tuesday, August 21, 2007

Elmo Mania Club

Hmmmm.... Top Secret ekk...??


"Baik tah ku pisi-pisi dulu, apa kan dalam nya ani?"...Elisa


Wah! Buleh mengalai lagi tu.. ketawa saja!!!


"Kan JOIN dalam Elmo Mania Club kau wang?".. Elisa


Thursday, August 16, 2007

Mukah - Kuching 14 Ogos, 2007

Aku sudah cuba kan membali tiket bilon dari Mukah ke Kuching seawal bulan ani untuk hari 13 Ogos, 2007, malar ja madahkan inda ada "sit". Ramai jua urang kan muleh ke Kuching ani hari Isnin? Urang sudah keraja jua hari isnin... mengapa tia sit abis hari isnin kan? Inda tah ku merati. Terpaksa tia aku membali tiket muleh hari selasa. Rupa-rupanya, hari minggu atu 12 Ogos, 2007 ada Regatta di Mukah. Patut pun ramai urang keluar dari bandar Mukah pakai kerita bejuntun-juntun. Ada pesta rupanya! Memang ramai pakai bilon jua mengkali hari isnin atu jua muleh ke Kuching. Patutpun abis tiket bilon.


Kantin Lapangan Terbang Mukah

Hari kan berangkat muleh atu, aku plan kan turun ke Airport awal. Flight ku pukul 1.25pm, jadi aku turun kan meliat di Airport pukul 12 tangahari. Sekali sampai sana, inda bejelama!!! Banar inda kah ni Airport? Atau aku salah tampat??? Kali aku ani luan kan excited meliat bilon. Kalau di Airport Kuching, memanglah urang pegi awal. Ani bandar damit cemiani, inda jua payah kan luan awal datang ani. Macam urang baru-baruan saja naik bilon ani bah...


Kaunter Check-In

Nya adi ku.. bahapa tia kediaku kan lepak awal-awal di Airport? Bukan ada jelama pun. Bah... baik tah ku me'round" bandar Mukah lagi for the last time. Check-check, sekali round seluruh bandar nganya 10 minit! Bebalik jua ku ke Airport lagi awal. Tapi kali ani, ada tia sudah jelama 2-3 urang. OK lah tu... baik tah ku turun saja. Bahapa tia ku kan round lagi. Paning saja ku kan bepusing-pusing. Baik tah teranah di Airport.


Balai Berlepas. Perlukah?

Bila ku meliat Airport Mukah ani, teringat kediaku dangan Airport lama Limbang di Bukit Mas. Yalah.. open macam atu saja. Kaunter Check-In pun macam inda ada apa-apa saja. Kantin pun macam inda saja. Urang bekeraja di Airport ani pun datang pakai seluar buntak nganya. Samalah tu dangan Airport Mukah ani. Lagi dahulu masa lagi damit, bila pegi Airport ani selalu mengayau bepusing kan menunggu bilon. Runduk saja parking bilon, belusiran tah kami mengaga kan meliat dalamnya dari dakat. Biasalaa... inda pernah naik bilon bah. Bukannya bepagar pun Airport Limbang dahulu.


Aku duduk belakang Pilot. Ani tah rupanya dalam kokpit Twin-Otter

Airport Mukah ani pun sama jua. Pukul 1.30pm, bilon pun runduk. Inda ramai jelama keluar. 6 urang nganya. Macam biasa, ada jua kanak-kanak belusir mengaga bilon atu kan meliat dari dakat. Teringat kediaku zaman ku damit dulu... hihihi. 1.45pm aku berangkat dari Mukah. Biasa lah twin-otter, FREE SITTING. Dah lah badan bagak, nasib ada sit selesa. Yang bestnya, duduk belakang pilot nyamu. 


Damit nganya bilonnya ani dari luar. Fly Asian Xpress.

Kelemahan naik bilon ani, cuma dapat membawa luggage inda labih dari 10kg. Kalau labih, bebayar tia. Nasib jua barangku ngam-ngam limit atu. Mun inda, abis jua tia usin ku. Biasa kediaku naik bilon ani, selalu kan begagar. Tapi hari ani, inda tia. Hari rupa macam kan hujan saja. Kira terer lah tu pilotnya ani. Landing saja di Airport Kuching ku liat hujan barai-barai. Menyabut hujan barai-barai ani teringat ku kan lagu kanak-kanak dulu :-

Hujan Barai-Barai
Ambok Makan Padi
Si Anu kan Belarai
Tapi Inda Jadi

Keluar bilon andang basah Airport. Labat tia mengkali hujan di sini ani. Nasib bilon runduk dulu. Mun inda begagar banar tia. Subhanallah... membari ijap tu ah..!


Dalam Limosin Airport. Baru-baruan... panjang eh!

Sampai-sampai ke Airport, ku telipon sepupu ku kan menyuruh mengambil di Airport. Tapi katanya, ia inda ada kerita. Bah, teksi tah jawapannya. Malas tah kan ku mikirkan, pegi saja tah aku ke kaunter Airport Taxi, di mintai nya kediaku RM18. Mahal jua kan ke Tabuan Heights ani?? Maka dakat nganya!!! Tiba-tiba, datang urang mengambil barang-barang ku menyuruh kediaku mengikut kedia. Sekali ku liat kerita teksi nya ani, Proton Limosin!!! Patut pun mahal!!!

Malas tah ku kan mengambil luan banyak gambar lagi. Ngaleh sudah ku ni. Malas tah ku ingau yang lain-lain atu. Kan gagas bejumpa Elisa!!!

Monday, August 13, 2007

Politeknik Mukah

Pukul 1.30 tangahari tadi, adiku minta dangani ke Politeknik. Katanya kan meliat apartment nya. Aku ON saja. Kediaku pun kan meliat cemana rupa apartmentnya ani. Dari luar nampak OK ja masa kelmarin kami mengantar barangnya arah apartment kawannya.


Selamat Datang ke Politeknik Mukah

Masa ani, student Politeknik baru cuti 2 minggu. Sunyi nganya tampatnya ani. Pagar dapannya pun dibuka setangah saja. Bila ku liat kampusnya ani, teringat ku kampus ku dulu di IIUM. Masa aku di kampus dulu, kampus atu baru siap. Pagar pun inda ada. Beberapa tahun lapas atu baru tah kana buat pagar dapan. Kampus Politeknik ani siap-siap saja tarus ada pagar dapan kana buat. Baru rugged..


Bangunan Pentadbiran Politeknik. Macam kan sama bulat library UITM Kuching?


Bangunan tempat adiku keraja karang. Jabatan Kejuruteraan Elektrik

Bah, puas sudah mengayau, teringin jua ku kan meliat apartment nya lagi. Apartment tampat tinggalnya ada di belakang kampus. Dakat nganya dari pejabat adi ku. Bejalan batis pun ku rasa OK ja ni. Panas bejamur nganya la.


Tempat kediaman tenaga pengajar Politeknik


Blok apartment adi ku. Tinggi eh... 5 tingkat.

Kan meliat di dalam apartment? Bah, maritah.... Inda ku sangka, apartment ani basar. 3 bilik, ada dapur... basar. Ada balkoni dapan pakai sliding door. Belakang pun ada balkoni jua pakai menjamur kain-kainan.


Master bedroom


Pemandangan dari master bedroom


Ada lagi dua buting bilik extra. Ani pun kira basar dah ni.


Pemandangan bilik-bilik dari ruang tamu


Ruang tamu mengadap balkoni


Ruang tamu dari arah balkoni


Best kan... Basar dapurnya


Siap ada built-in cabinet lagi tu. Puas ati ni

Siok ku meliat apartment ani. Luan tah basarnya. Dah adi ku diam sorang diri. Belusir dari master bedroom sampai ke dapur 2 round pun buleh ngaleh ni. Tambah lagi, adi ku dapat yang tingkat atas sekali (tingkat 5). Kalau kediaku yang diam sini, gerenti kurus cukup bulan. Tekabir indakah ku turun naik 2-3 kali sehari? Ampus ku eh kalau malar turun naik.

Mukah - Old Town

Bangun tidor awal. 7.30 pagi. Tekajut adi ku betelipon. Kacau eh! Bah.. alang-alang tebangun, baik tah bangun tarus. Batah menge"check" email masuk, parutku bebunyi sudah. LAPAR amat lah tu! Mandi, besiap, turun ke bawah mencari tampat breakfast. Tapi di mana ah?


King Inn tampat ku diam. RM50 semalam. Ada ASTRO & free wifi geng!

Turun ke bawah keluar main entrance, palak-palak mata ku meliat keluar befikir kemana ku kan breakfast. Parut sudah lapar terasa kan makan apa saja. Macam belubang parut ani bubus. Mati kelaparan! Ahhh... baru tah ku ingat. Tahun lapas aku kemari, kawanku membawa kediaku ke kadai makan Mas Cafe di sebarang King Inn ani. Baik tah ku ke sana. Antam saja tia kan makan apa. Makanan nyaman bukan pilihan sudah ni. Menampal parut bubus dulu.


Tunah di dapan arah bendera Sarawak kadai Mas Cafe

Masuk-masuk saja kadai ani, terasa macam dejavu saja. Memang laa, tahun lapas aku ke sini makan. Aku pun inda ingat apa yang ku makan dulu. Inda dahal tu, nasi lemak saja tah. Not bad.. but not so great. Buleh lah tahan makan dangan minum Milo Ice harga RM4.30.


Dalam Mas Cafe. Sunyi inda macam dulu panuh full house

Dulu aku ke kadai ani makan, ramai jelama. Tekana Hari Guru peringkat kebangsaan. Kiranya seluruh Malaysia kemari. Bandar damit, kadai damit, jeraya damit.. jelama beribu. Hari ani bisai. Sunyi... sanang kan memilih makanan. Aman dunia ku kan makan.


Di dapan waterfront Mukah

Lapas kekanyangan, baru rasa manusia sedikit. Alhamdulillah. Baru ada semangat kan bejalan meliat kadai-kadai. Bejalan tah ku ke waterfront kan ke kadai tamu di Mukah ani. Inda banyak perubahan dari last time aku datang sini. Ramai jua jelama. Di dapan waterfront, banyak jua tungkang dangan kapal lauk. Biasala Mukah ani. Lauk-lauknya murah-murah lagi fresh.


Ramai bedagang lauk di tamu siring waterfront.

Aku bukan membali apa-apa pun. Usin pun inda banyak ni. Inda jua ada beza kalau ku bawa banyak usin. Inda jua ku membali apa-apa. Saja kan meliat tamunya ani saja. Mana tau ada urang ku kenal ka... sambil-sambil mengambil gambar. Fresh-fresh lauknya geng! Murah? Buleh laa.. 


The famous Umai on the making

Di Mukah ani, barang paling glamer UMAI. Banyak urang bedagang umai. Dapat jua ku meliat sekali lagi dorang membuat umai. Ani baru fresh umai nyamu. Tapi aku inda jua minat banar umai ani. Tampat lain di Sarawak ani ada pulang bejual. Tapi inda se"original" di Mukah ani. Kalau ku balik ke Kuching pakai darat, memang ku angkut ni. Aku kan naik bilon bisok. Lupakan saja...


Di sini ani tah banyak bejual lauk nama Jamah murah-murah & fresh

Kawanku madahkan, ada sejenis lauk nama Jamah di Mukah ani. Tampat lain ada jua bejual, tapi inda sama macam di Mukah. Inda sama indong mengkali.  Aku pernah makan lauk ani di sini tahun lapas. Memang lain rasanya. Yang disini NYAMAN! Kira macam lauk Kuasi di Limbang. Di Kuching ada jua Kuasi tapi basar-basar. Limbang punya Kuasi rasa original. Damit tapi manis. Samalah tu konsepnya dangan lauk Jamah ani di Mukah. Jangan-jangan lauk Jamah dangan Kuasi ani bepupu mengkali..???


Tamu di Mukah ani banyak buah jua. Murah!!

Kalau barang siapa kan ke Mukah ani kan membali buah-buah, baik tah membali buah nanas. Bali Nanas Sawit. Yang ani nyaman nanasnya. Bukan nanas sebarangan... Buleh jua ku madahkan, nanas ani ku consider King of Nanas. Manis geng! Kalau buat jus nanas sajok-sajok, mesti kepisan urang minum kenyamanan!


Tamu bejual sayur & buah

Bila ku bejalan-jalan di tamunya ani, teringat ku kan tamu di Limbang. Las aku bejalan di sana tahun 2000, membawa mulah nini membali barang kan di masak di rumah. Tekajut urang di tamu meliat nini bejalan dangan kediaku. Ingatkan anaknya... tapi cucunya. "Basar banar cucu kita ani?" nya dorang. Aku terasa macam alien saja di tamu di Limbang atu. Ramai sudah urang inda kenal aku. Cemiatu tah perasaanku karang ani di tamu Mukah ani. Inda ada urang kenal aku. Aku pun inda kenal urang. Macam UFO aku ani di tamu Mukah ani.


Tamu karing Mukah. Di sini banyak bejual kuih-kuihan urang Melanau

Di Mukah ani pun famous jua dangan kuih-kuih Melanau. Tebaloi... kuih Sagu, Sagu... errr... apa lagi ah? Luan banyak bah. Inda tah ku tahu lagi nyamu. Kan meng"interview" urang di tamu tadi pasal nama-nama kuih-kuihannya ani, galat jua ku. Semua urang becakap Melanau. Aku inda merati. Karang ku bekurapak Limbang takut kana ucapi "illegal immigrant" kediaku ani.


Jeti dapan tamu Mukah tampat mengangkut lauk

Di Mukah ani kurasa, paling best kalau mengangkut lauk. Bandar ani memang di kuala sungai. Lauk memang makanan ruji urang sini selain daripada sagu. Lemantak (ambuyat) sagu pun famous sini ani. Nyaman kah lemantak ani? Aku inda pernah mensai. Apakan rasanya? Setiap kali ku tanyakan urang makan lemantak ani, semua madahkan nyaman. Bila ku tanya camana rasanya, balik-balik jua urang madahkan NYAMAN. Apakan rasanya? rasa oren kaa? Rasa nasi kaa? Rasa coklet kaa? Semua inda dapat madahkan apa rasanya. Cemana tu ah?

Apa-apa pun, balum lagi ku dapat kan mengayau jauh-jauh dalam Mukah ani. Ani pun ku bejalan batis nganya ni. Kerita, adi ku pakai pegi ke Politeknik kan register. Karang tah mengkali.

Sunday, August 12, 2007

Vrooom... Mukah!

Bangun tidor pukul 7.30 pagi. Elisa lakat lagi kan beulit-ulit inda kan mau bangun. Kediaku terasa macam ada benda kan ku buat hari ani. Tapi apa eh? Awu aaah... kan ke Mukah janji dangan ani ku pukul 10. Bangun tah ku tarus gili-gili kan bediri, ayong sekajap macam urang palau. Kalat mata ku! Macam drunken master ku bejalan. Kersahan barat badan ani kalau tarus bangun. Bila tah ku kan ada hikmat meringankan badan ani macam cerita komik?

Dakat sudah ke simpang Sri Aman - Sarikei

Sampai ke rumah Batu 12, Elisa makan fish nugget. Parutnya ani macam black-hole saja. Baru saja ku bawa pegi makan di Batu 7. Ani makan lagi.. buleh tahan! Berangkat pukul 10.45 pagi macam atu laa. Sampai di simpang Sri Aman - Sarikei dakat 1 tengahari. Lambat sedikit pasal banyak jeraya kan kana usai. Heran ku kenapa tah kan mengusai jeraya hari ani. Hari minggu jua ni. Mana ada urang bekeraja hari minggu? Rajin jua eh???


Tempat rehat Simpang Sri Aman - Sarikei

Banyak jua aku beranti tadi. Kan bekamih dangan membali minyak kerita. Sekali di Lachau (jeraya Serian-Sri Aman). Sekali di Betong. Sekali di Jakar, Sarikei. Akhir sekali di Selangau, Sibu. Inda jua luan laju ku bawa. 120kmph nganya.


Kem Oya lapas simpang Sri Aman-Sarikei

Banyak jua gambar ku ambil masa dalam perjalanan. Banyak inda bisai pasal pakai kamera handphone ku nganya. 2 mega pixel... what do you expect?? Adi ku pun inda kan pandai mengambil gambar (aku drive). Malar begagar masa ngambil gambar. Beringgut kerita katanya.


Stesen Minyak Petronas Selangau, Sibu sebelum simpang ke Mukah

Jauh jua perjalanan ke Mukah dari Kuching ani. Hampir 8 jam driving. Inda jua ku ngaleh... macam ada power extra ja aku kalau driving jauh-jauh ani. Tapi kalau driving dalam bandar Kuching... malar tia ku sakit badan. Ani inda... power laa tu kali!


Ani tah jeraya pegi ke Mukah dari simpang Selangau. Banyak rusak, sakit badan eh!

Setakat driving dari Kuching sampai ke Miri, inda jadi masalah pulang. Yang ku malas pegi ke Mukah pakai darat ani, jeraya dari simpang Selangau ke Mukah ani tah... luan tah banyak lubangnya. Inda belaku kan driving labih 60kmph. Takut tepuruk dalam lubang kalau kan jadi hero bawa laju. Baik jua tepuruk, jangan pacah tayar. Kalau kerita ani besayap, ku terabangkan eh... inda tahan eh pakai jeraya ani. Hampir 50km jeraya inda baik. Ngaleh menukar gear (manual) menakan-nakan klaj (macam urang mengepam tayar basikal pakai pam takan batis).


Simpang Mukah-Balingian. 

Kediaku ingat lagi, lagi dahulu kami sekeluarga kalau kan muleh ke Miri dari Kuching, naik van nganya. Behimpit-himpit tah kami peradian dalam van. Berabut tampat duduk, berabut makan, berabut kan melimpang. Badan masing-masing luan tabau-tabau.. mana inda macam sadin. Inda ada air-cond lagi tu. Panas eh! Jeraya lagi dahulu lagi teruk.


Jambatan baru di Mukah.. ku rasa sebuting ani nganya yang warnanya kuning

Karang ani inda lagi besampit-sampit. Masing-masing sudah tedapat kerita. Buleh kata sebuah sorang.. masing-masing sudah bekeraja, tebali sudah kerita. Ada air-cond lagi tu. Inda tia kan komplen lagi kepanasan.

Ani tah nah kerita ku pakai ke Mukah dari Kuching. Proton Savvy adi ku. Damit nganya laa tapi muatlah kami dua duduk dapan. Belakang FULL dangan barang adi ku. Luan tah panuhnya. Inda kan nampak jelama lagi. Buleh tahan kerita ani. 1.2L tapi buleh jalan 130kmph steady lagi tu dangan sarat barang. Dapat jua lah memutong kerita-kerita lain di jeraya. Macam ada turbo kunon....

Alhamdulillah.. sampai jua lah kami dua pukul 6.30 patang tadi walaupun banyak jeraya belubang, rusak, bebatu, bepasir & belupak. Buleh tahan keritanya ani.. wii wiiiiit! Lapas check in hotel & mandi, kami pegi makan, kedangaran jua bunyi kerita bekeriut-keriut... biasalaaa... extra workload.

Saturday, August 11, 2007

Free Wireless Internet (Sarawak)

Pukul 4 pagi aku tebangun tiba-tiba. Cuba ku kan tidor lagi inda dapat. Inda ada rasa mengantok lagi nyamu eh. Kan kata aku tidor awal, inda jua. Lapas jua ku meliat rancangan "Make Way For Noddy" pukul 10.30 malam tadi. Bah... alang-alang inda dapat tidor ani, baik tah ku mengayau dalam internet.

Aku plan hujung minggu ani kan ke Mukah mengantar adi ku jadi tuitor di Politeknik, Mukah. Oleh kerana aku punya tiket bilon hari Selasa, kediaku tepikir jua cemana tah kan membuat keraja ku kalau aku inda ada internet. Payah ni (pelemaingku). Setakat yang aku tedapat masa ani telipun HP ku nganya pakai 3G dangan GPRS. Di Mukah ada kan 3G ani????

Alang-alang mengayau dalam internet, baik tah meng "google" pasal internet connection di Mukah ani. Last-last, ani tah ku jumpai...

Ani berita dari The Borneo Post 29 Mei, 2007

Macam inda pecaya ku eh!!! Banar kan ni berita ani? Its too good to be true!! Bah, alang-alang kan mengayau, ku google lagi Danawa ani. Makin tia lagi shocking...


Nah.. Liat tia, FREE WI-FI geng...!!!

Siok ni geng kalau diam di Miri. Mana inda, internet free. Wireless lagi tu eh! Bah, jangan tah luan siok banar ani eh. Kediaku kan ke Mukah, bukan ke Miri. Baik tah ku meliati apa produknya lain lagi.

Produk Danawa setakat ani

Buleh jua tahan produk nya ani. Untuk barang free ani inda tah kisah 384kbps ani. Bagus sudah tu eh. Free bah geng..!! Di mana lagi ada ah???

List tempat-tempat yang ada wi-fi Danawa

MUKAH PUN ADA JUA GENG!!! Ye haaaa!! Ani baru best nyamu. Inda jua luan ku ingau pasal 3G dangan GPRS ku. Atleast nya urang, internet di Mukah ada jua. Free lagi tu. So Mukah, here I go..!!!!


p/s:- To use this service, users can register online and get instant access. The service is provided free of charge until Dec 31st 2008.