Sunday, July 22, 2007

Berusah Kawin-Kawinan

Asal cerita pasal urang kan kawin ani, andang selalu jadi isu hangat banar. Pasal persiapan tia, pasal belanja kawin tia, pasal tampat kan kawin tia... atau pasal kan mengatur majelis sebalah bini-bini dangan sebalah laki-laki. Kalau di Kuching ani, sudah menjadi kebiasaan kalau kan besanding di dewan atu, selalunya bekongsi majelis laki-laki sama bini-bini. Sanang keraja... sekali nganya! Batah sudah nyamu aku inda mendangar pasal cerita urang kan berusah kan kawin di Limbang atau pun berusah kawin style urang Brunei.

Yang ku dangar baru ani, ada tia urang ani kan kawin dangan urang balah-balah Labuan yang jua mengikut adat melayu Brunei (antah banar inda kah ku dangar ani). Tapi yang ku dangar, dangan ani kan kawin dangan bini-bini kan mengikut adat Brunei. Macam-macam tia di minta keluarga sebalah bini-bini ani. Ada tia karis, dulangan amas-amasan... segala kain-kainan... macam-macam eh! Sebalah laki-laki ani kalau buleh kan minta barang-barang ani di tabus guna usin saja, pasal payah kan mengunjar barang-barang atu. Tapi, balah bini-bini inda mau!

Paning-paning... mana inda sasak balah laki-laki ani. Barutah kan bekeraja tatap, sudah tia kan kana minta naendah-naendah "rare" yang mahal. Ada tia ku dangar jua dangan ani kana pintahi RM20K untuk usin hantaran. Aduuui, kepisan ku mendangar! Mana tah kan mengunjar usin banyak ani kan?

Kediaku pun heran urang karang ani. Asal kan kawin saja, macam-macam tia adat keluar. Kan minta ani, kan minta atu... dah laa inda mau kan ditabus guna usin. Sasak eh...! Kesian jua ku mendangar al-kisah dangan laki-laki ani. Mau inda mau, terpaksa tah jua mengunjar naendah atu. Kenapakan urang tetua karang ani? Inda kan paham kah konsep tulak-ansur? Kesian bah dorang kanak-kanak ani kan kawin. Payah-payahan beunjar usin, lapas atu berabis bepakai kan kawin. Bila dah kawin, berutang keliling pinggang kan mengelingai peranakan. Bagi makan minum pun payah-payahan... Kesian eh.


Belanja makan kawin pun bukannya murah. Besaprah-saprah kan di hidang.


Kan membuat pelamin pun bukannya murah karang ani.

Tepikir jua ku eh, baik tah beimat-imat belanja kawin ani. Hantaran barian atu sadang-sadang cukup ala kadar saja tia bah. Pasal usin belanja atu, cukup-cukup tah guna pakai kawin. Jangan tah boros kan bekaraoke atau kan melagau urang sampai beribu-ribu jelama. Kalau lagi dahulu, mungkin jua banar buleh kan minta barang adat yang bukan-bukan ani, pasal sanang mengunjar. Tapi karang ani, kan mengunjar karis pun, bukannya sanang. Di mana inda kah di Kuching ani bejual karis? Inda ku tetulus nyamu..!!

Kenapa ku karis ani. Bejurit saja tah naendah di rumah 

Yang calinya, urang tetua madahakan, naendah-naendah ani barang adat. Auu... banar tu. Aku inda jadi hal barang adat ani. Bukan kan melawan, tapi biar tah practical nya urang. Kalau jadi barian pun karis atu, kan pakai apa??? Lagi dahulu banar pulang tu beguna jadi alat mempertahankan diri. Tapi karang ani, kan dijadikan apa tah tu ya??? Kalau bari pistol beguna pulang kali dangan!! Bukan kan jadi urang karit betakang (nya urang kadayan). Tapi baik tah lojik apa yang diminta atu. Inda payah menyusahkan jelama lain. Kesian bah... Cubah tah kana pintahi microwave ka, TV ka atau hair dryer ka, sanang jua urang kan mengunjar. Indakan balah laki-laki madahakan ia inda mau membari karis atu (kalau ada option atu, mau jua kali madahakan nyamu eh...!). Masa-masa merisik-merisik ani, sebalah laki-laki au saja tu. Inda jua dangan dapat madahakan inda au. Semua au tu...!

Bah.. panjang sudah "kerepak" aku ani. Karang tah kediaku menyambung cerita pasal berusah kawin ani lagi. Ngaleh sudah ku ni kan memurancah (tidor) nyamu....

2 comments:

silabi said...

hahahah..andangnya zaman kaang ani. suma kan grand2. konon kan ngikut siti nurhaliza tia. bana nyamu tu boy, uku baju ah badan sendii.

pasal uang tuha ani, payah jua kan mehaati, ngapa tia kan beabis2..status kali, antah la..malas tah ku ingau mun nganya kan glamer, alum. lapas kenduri, nah..tapuk dahi..hutang sana sini. LOL.

p.s.mudah mudahan tani inda jadi macam ani bila anak2 tani kawin nanti, nya dangan..bersederhana dlm semua segi.

HERMZZ said...

Atu nah yang ku takut bana... takut ketani jua jadi sama macam dorang jua in 20 years ahead... jau palis!