Monday, January 19, 2009

Cerita Lama Di KL

Macam-macam sudah cerita yang cali-cali berlaku zaman aku damit. Tapi ada jua cerita cali zaman aku mula-mula belajar di KL dulu. Bukannya cali apa, cuma cali sabab bahasa atu alum lagi kan memandai. Nya urang cakap KL bah! Dah atu, alum jua lagi kan tatulus bejalan-jalan di KL time atu. Sikit-sikit, tanya urang. Kalau bisai becakap KL inda jua hal. Ani.. bida eh!!!

Macam-macam dah cerita zaman aku kecik dulu. Tapi ada gak cerita lawak zaman aku mula-mula belajar kat KL dulu. Bukannya lawak ape pon, cumanya lawak pasal bahasa KL dulu aku tak reti sangat. Cakap KL tu bro! Dah la tu, aku tak gak reti sesangat jalan-jalan kat KL time tu. Sikit-sikit je, tanya orang. Kalau cakap style loghat KL takpe gak. Tapi tak... cakap macam orang ulu-ulu baru duduk KL!!!

Aku dengan kawan ku, Adeng, dulu masa zaman baru-baruan di KL, tarus tia kan memandai bejalan di bandar KL. Basar eh KL atu nyamu. Baru merasai bandar basar ani. Takut sasat nganya! Ada sekali ani, aku dengan Adeng bejalan di CM (Central Market) kononnya kan ke Pertama Complex. Oleh sabab inda tau kan kesana, ku beranikan diri betanya dangan orang.

Aku dengan sahabat aku dulu, Adeng, masa zaman baru nak pi KL, terus kita orang tunjuk terer pi KL. Memang KL besar. Kitaorang baru jumpa bandar sebesar KL ni. Takut gak sesat! Ada sekali aku dengan Adeng pi jalan-jalan kat CM (Central Market) kononnya nak pegi Pertama Complex. Oleh sebab tak tau nak pi Pertama, aku beranikan diri tanya kan sorang brader ni.

CM (Central Market KL)

Aku : Bang, dari sini nak pegi Pertama Complex naik bas nombor berapa?
Abang X : Naik je bas mini kat depan tu. Semua buleh.
Aku : Yang mana (sebab di tempat aku dulu inda ada yang naik sukati nombor bas)
Abang X : Naik je mana-mana. Sure sampai punye.
Aku : Berapa sen eh tambang bas?
Abang X : Huh?? Bas mini mana-mana semua sama.

Zaman atu, naik bas mini, semua tambang 60sen saja kemana-mana. Jauh ka dakat, semua 60 sen.

Zaman tu, naik bas mini, semua tambang 60 sen je. Jauh ke dekat, semuanya tambang sama.

Aku : So, berapa la tambang pegi Pertama Complex? (aku betanya lagi persistent)
Abang X : Camni je la... kamu pegi je naik teksi. (sambil kawan-kawannya semua ketawa arah aku)


Pertama Complex

Kurang asam! Lapas atu aku dengan Adeng naik Teksi pegi Pertama Complex kena la bayar RM10. Cis!! Anyway, sudah puas jalan di Pertama, Adeng madahkan kedia kan ke SOGO lagi. Katanya shopping comlex atu basar. Aku ON saja. Baru-baruan bah! Kan sanangkan cerita, dan cubaan untuk mengelak dari memalukan diri sendiri lagi, Adeng suggest aku naik teksi dari Pertama. Masuk saja dalam teksi :-

Kurang asam betul! Lepas tu aku dengan Adeng ale-ale naik Teksi pi Pertama Complex. Kena la bayar RM10. Cis!! Anyway, sudah puas jalan-jalan kat Pertama, Adeng ajak aku pegi SOGO plak. Die cakap SOGO shopping kompleks besar wooo!! Aku ON je la. Jakunla katakan! nak senangkan cerita dan bagi mengelakkan peristiwa kat CM yang memalukan berlaku semula, Adeng suggest aku naik teksi je dari Pertama pi SOGO. Masuk je dalam teksi :- 

Abang Teksi : Nak pegi mana dik?
Adeng : Nak pegi SOGO (sambil senyum konfiden)
Abang Teksi : Huh? Adik takyah naik teksi.
Aku : Apsal lak Bang?
Abang Teksi : SOGO kat sebelah tu je (sambil manunjukkan subarang jalan Pertama Complex)

Masa atu, aku pun inda tau kan manapok mua kami bilang-urang. Mambari malu eh. Ni semua Adeng punya pasal...!!!

Masa tu, kitaorang pun tak tau nak letak mana lagi muka malu ni. Memang memalukan. Ni semua Adeng punya pasal...!!

Cis...!!



7 comments:

cohong gym said...

hahahahahah aku pun tumpang malu hahahahha

Eddy said...

kahkahkahkahkah...kahkahkah...selamba jak..kahkahkah..adoi..sakit perut sia ketawa..kahkahkah

HERMZZ said...

Kau belum tinguk lagi muka Adeng masa tu.. Gila konfiden

HERMZZ said...

Semenjak hari tu, bila aku lepak kat KFC Pertama Complex sambil tengok SOGO, sure aku gelak sorang-sorang. Hampeh!!!

cohong gym said...

lain kali, be prepared. Jangan main belasah je hahahahha

HERMZZ said...

Dah tak yah prepare lagi dah. Sekarang ni tutup mata pon buleh jalan kaki pegi SOGO tu.

hasnizam said...

Adeng sememangnya memberi taraumakaaa (sambil terbayang kuda berkepala harimau) kepada semua org. Dlm exam Bahasa Arab pon die bleh bagi aku Taraumakaa....