Monday, October 27, 2008

Seat Belt

Andangnya kanak-kanak damit ani payah kan disuruh makai tali pinggang dalam kerita. Kalau sudah inda mau atu, jangan tah ingau kan memajal lagi. Menangis saja tia karang. Jangan tah kanak-kanak lain, anakku Elisa pun kadang-kadang inda jua mau. Ada saja tia alasannya kalau inda mau makai atu.

#Memang budak-budak kecik zaman sekarang memang payah sangat nak suruh diorang pakai tali pinggang dalam kereta. Kalau dah tak nak tu, paksa pun tak jalan jugak. Sure nangis je lebih. Tak payah crita pasal anak orang lain, anak aku Elisa pun kadang-kadang tak nak jugak. Ada saje alasan die bagi kalau tak nak pakai.#

Aku : Ca.. Caca pakey seat belt maok?
Elisa : Sik maok!
Aku : Aiiih!! Sik boleh sik pakey seat belt dalam kereta!
Elisa : Aca sik maok pakey!


Kadang-kadang, ngaleh ku mamujuk, inda jua Elisa ani mau. Salah satu cara kediaku kan memancing Elisa supaya pakai seat belt ani :-

#kadang-kadang, letih gak nak pujuk, tapi Elisa masih gak tak nak. Salah satu cara aku nak pancing die supaya pakai tali pinggang :-


Aku : Ca... mesti pakey seat belt. Kelak polis tangkap Caca mun sik pakey!! (Sambil ku manunjuk arah kerita polis melintas).
Elisa : Sik eh... Nya sik tangkap Aca. Nya driving kereta polis ya ajak....


Bah.. kanak-kanak karang ani nyamu, pandai menjawab. Inda dapat dikelakari langsung. Bagus banar mengkali susu ku bali atu ah...???

#Hah... budak-budak sekarang ni dah pandai bebenor menjawab. Tak boleh dah nak tipu. Atau susu aku beli untuk anak aku minum tu bagus sangat kot???#

3 comments:

Syamsulfaiz said...

HAHAHA baru senang aku nak paham cerita bila dah ada subtitle...

Pandai jawab anak ko.

Tak tahu lah perangai anak aku nanti macamana.

HERMZZ said...

supaya rakan2 yang tak paham bahasa bagi paham. kalau tak pun... nak pi habaq kat hang pa semua yang lo ni, bahasa aku no....!

cohong gym said...

hahahahhaa sekarang kengkawan baru paham.

Along, kau tak nak ajar anak kau bahasa ibunda ke? Bahasa tamil