Wednesday, October 29, 2008

Burung Kakak Tua

Selagi damit mendangarkan lagu ani, sampai karang ani. Tapi inda ada seorang pun pernah mendangar cerita yang siapa mencipta lagu ani sama bila lagu ani dibuat. Yang subanarnya, kediaku bukan apa, kediaku takajut masa mangunjar dalam internet, ku kajumpahan lagu ani di rekod zaman tahun 1974 di TORONTO, Kanada!! Glamer banar lagu ani sampai zaman 70an pun sudah kana rekodkan di luar negara... 

Semenjak kita kecil lagi kita dah dengar lama lagu ni, sampai sekarang. Tapi takde plak orang tahu siapa pencipta lagu ni dan bila pulak lagu ni dicipta. Yang sebenarnya, aku ni bukan ada apa pun, cuma aku terkejut masa browse internet tadi, aku terjupa lagu ni dan telah direkodkan semenjak zaman tahun 1974 di TORONTO, Kanada!! Glamor betul lagu ni sampai zaman 70an pun dah direkodkan di luar negara...

But that does not interest me at this juncture. Kediaku masih ingat lagi zaman ku damit balum sakulah, mulah Angah pernah masang piring hitam lagu Burung Kakak Tua ani. Piring hitam tu bro!! Katanya, lagu atu kedidia rekod masa mulah Angah lakat lagi di Toronto. Bah... lakat kanak-kanak nyamu, inda tah kan pandai picaya kurapak urang tetua. Banar inda kah??? Kali terakhir kediaku meliat piring hitam atu, awal 80an. Karang ani mana inda kah tujunya???

But that does not interest me at this juncture. Aku masih ingat lagi zaman masa kecik-kecik belum sekolah lagi, Allahyarham Pakcik aku pernah pasang piring hitam lagu Burung Kakak Tua ni. Piring hitam tu bro!! Dia cakap, lagu tu dia yang rekod masa dia kat Toronto. Oleh sebab aku masih hingusan, apa saja orang tua cakap, mesti tak nak percaya. Entah betul ke tidak??? Kali terakhir aku tengok piring hitam tu, awal tahun 80an. Mana entah pegi dah???


Bah, ani tah rekod piring hitam atu ku kajumpahan dalam blog orang Toronto, Kanada. Macam inda picaya saja ku. Ada banyak lagi lagu direkod dalamnya. Kalau inda silap, lagu Can-Malican pun ada. Cemanakah kan balurih lagi rekod ani???

Yang ni lah rekod piring hitam yang aku jumpa dalam blog mat salleh Toronto, Kanada. Macam tak percaya je. Ada banyak lagi lagu yang direkod. Kalau tak silap, lagu Can-Malican pun ada gak. Macamana ek nak dapat balik rekod ni???

PS:- Click here to hear the actual recording Burung Kakak Tua
        Performed by Mustapha Besar

3 comments:

Nunau said...

Klasik gila!

HERMZZ said...

memang klasik bro. Tapi yang aku minat lagu Can Mali Can tu... Mana lagi mau cari ni???

cohong gym said...

kau cari dalam ebay. kalau ada la