Monday, November 3, 2008

Makan, Makan dan Makan

Kami anak-beranak inda jua luan berapa pasal makan ani. Tapi bila sampai tais-liur kan mengunyah atu datang, duluri saja tia. Inda tah kami anak-beranak pandai kan beranti. Hari sabtu lapas ku bawa biniku sama Elisa bejalan kononnya keluar awal pagi makan breakfast sebalum bejalan. Sekali, sehari-hari kami bejalan mangunjar kan dikunyah.

Kami anak-beranak takde la kuat makan sangat. Tapi kalau dah selera makan tu datang, bagi apa saja, sure layan. Susahlah kita orang nak berhenti. Hari sabtu lepas aku bawa bini aku dengan Elisa pegi makan breakfast sebelum kita orang jalan-jalan. Belakang, satu hari kita orang jalan-jalan cari  makan.


Dalam pukul 10 pagi, ku bawa bisidorang makan di Kopi O' Corner di Satok. Kami makan Nasi Lemak, Mee Kolok dengan Bubur Ayam. Elisa mimang buleh tahan makan ani. Selagi duduk, inda tah kan beranti makan. Lapas breakfast, bejalan tah kami sekajap ke Parkson. Batah sudah biniku kan membawa ke sana ani. Balum jua apa-apa dalam Parkson, biniku madahkan kan membawa makan di Holiday Inn untuk Hi-Tea buffet. Aku mana saja tah.

Dalam pukul 10 pagi, aku bawak diorang makan kat Kopi O' Corner kat Satok. Kita orang makan Nasi Lemak, Mee Kolok dengan Bubur Ayam. Elisa memang boleh layan makan. Lagi lama duduk, lagi tak berhenti makan. Lepas je breakfast, kita orang jalan pegi Parkson. Dah lama dah bini aku ajak pegi Parkson ni. Belum lama sampai kat Parkson, bini aku ajak pegi makan kat Holiday Inn, Hi-Tea buffet. Aku layan je.


Selajur kan pukul 2pm, tarus tah ku bawa ke Holiday Inn. Dalam promotion hotel, dorang madahkah buffet start pukul 2pm. Ku liat, lakat lagi macam berabut dorang hotel manyusun naindah buffet atas mija. Macam kalam-kabut saja ku liat. Sambil manunggu, ku bawa Elisa bapusing maliat apa makanan kana hidangi. Tangah ku mambawa Elisa bapusing maliat naindah, Supervisor nya managur kediaku :-

Bila dah dekat pukul 2pm, terus aku bawak pegi Holiday Inn. Dalam promotion hotel tu, buffet tu start pukul 2pm. Yang aku nampak, diorang hotel masih lagi berebut nak susun makanan buffet kat atas meja. Macam kelam-kabut je aku tengok. Sambil menunggu, aku bawak Elisa survey makanan apa yang diorang nak hidang. Tengah layan dengan Elisa tengok makan, Supervisor hotel tegur aku :-

Supervisor : Excuse me Sir, could you please take your seat first. Once we ready, we will inform you.


Ku liat muanya macam inda puas hati ja. Ada jua ku kedangaran kedia ani komplen dengan staf-staf nya madahkan customer sudah bekaliaran tangah bisidorang manyusun makanan. Katanya payah bisidorang kan manyusun kalau customer batingal inda mau duduk dulu. Ku liat jam sudah labih pukul 2pm. Inda patut kedia komplen sababnya janji dalam promotion start pukul 2pm. Pukul 2.15pm pun alum siap... salah siapa??

Muka Supervisor ni macam tak puas hati je aku tengok. Ada gak aku terdengar dia complaint dengan staf-staf die yang customer dah berkeliaran tengah diorang susun makanan. Dia cakap dia susah nak susun kalau customer tak dengar cakap suruh duduk. Aku tengok jam dah lebih pukul 2pm. Memang tak patut die complaint camtu sebab dalam promotion hotel tulis start pukul 2pm. Pukul 2.15pm pun belum siap susun... salah siapa??


Anyway, start saja buffet nya, gagau tia Elisa kan makan. Hari atu saja ku bawa macam-macam makanan. Kami makan :-

Anyway, start je buffet, Elisa dah busy betul nak makan, Hari tu je aku bawak macam-macam makanan. Kami makan :-
  1. Nasi Goreng
  2. Rojak
  3. Sate
  4. Cheese Cake
  5. Chocolate Cake
  6. Fruit Cake
  7. Cendol
  8. Ais Kacang
  9. Ais Cream
  10. Ayam Ball masak sos tomato
  11. Cheese Sandwich
  12. Egg Sandwich
  13. Buah Honey Dew
  14. Buah Betik
  15. Macam-macam jenis kek/biskut bercoklat
  16. Macam-macam jenis Bread
  17. Bermacam-macam jenis Muffins
  18. Minum Jus Oren
  19. Minum Soya
  20. Minum Kopi
  21. Dan lain-lain makanan yang aku sendiri pun inda tau apa namanya.
Buat kali pertama ku liat Elisa makan kasiokan. Aku inda jua berapa makan buffet ani sebab aku bukan jenis makan banyak. Tapi biniku memang buleh tahan buffet. Lagi pun, kedia ingin kan buffet ani semantara balum beranak. Mula-mula aku underestimate Elisa. Rupanya, kedia waris Mamanya. Memang inda rugi membawa Elisa. She really can eat!!! You name it, she eat it all (though not in big quantity).

Buat pertama kali aku tengok Elisa seronok makan. Aku takde la kuat makan buffet ni pun sebab aku bukan jenis makan banyak. Tapi bini aku memang boleh layan buffet. Lagi pun, die yang ingin nak pegi buffet ni sebelum deliver baby. Mulaya aku underestimate Elisa gak. Sekali aku tengok, memang Elisa ni sama macam bini aku. Memang tak rugi pun bawak Elisa. She really can eat!!! You name it, she eat it all (though not in big quantity).


Ya Rabbi, Papa tok makan tumpah jak!! Aca jak suap Papa!!


Mmmm.... Sedap buah tok Ma!



Oleh yang demikian, dengan ini aku isytiharkan, hari ini adalah Hari Makan SeDunia kami sekeluarga!!

16 comments:

Nunau said...

Best oh makan...aku rasa kalau pakcik 2.20 nampak ko makan sekarang bro mesti dia terharu..hehe

chubbyhubby said...

hehehhe...nang best jln2 cari makan pok....tapi aku suggest instead makan hi tea...kau pergi jak breakfast buffet.....one good thing abt it..kau makan pagi...mun penuh.....sik hal...start of the day....hi tea, perut penuh gilak sampei ke ptg....hahhahahhaha..mlm kelak sik tahan ngantuk....

chubbyhubby said...

hehehhe...nang best jln2 cari makan pok....tapi aku suggest instead makan hi tea...kau pergi jak breakfast buffet.....one good thing abt it..kau makan pagi...mun penuh.....sik hal...start of the day....hi tea, perut penuh gilak sampei ke ptg....hahhahahhaha..mlm kelak sik tahan ngantuk....

cohong gym said...

mari kita makan banyak-banyak

ruzainie said...

selamba ja kau tuduh anak mewarisi sifat2 bini kau! kalau tinguk badan waris kau adalah! ...tapi hermz kau mesti kontrol skit dia ...nanti jadi macam udin siapa yg susah? ...anak budin juga yg susah dibawanya bloch!

Nunau said...

selamba ja ada nama udin kehkehkeh...

HERMZZ said...

Slash,

Selambak jak kau melibatkan Udin? Nanti Budin masuk campur jadi talam... baru kau tau! Siapa yang susah? Aku juga yang susah... Terpaksa la aku suruh Si Is jadi kambing hitam.

Eddy,

Jadi kau suka laa??? Nanti aku kasi tau Udin... Si Jek misti suka ni.

ruzainie said...

aku sengaja bagi bola tanggung ..yg kamu semua suka kenapa? ...aku bagi tau udin btul2 kena supress kaki kamu ke dinding nanti.

HERMZZ said...

Selambak jak kau cakap Udin kuat makan. Yang aku tau, Budin cakap Udin suka makan Tom Yam. Aku inda tau.. orang cakap. Kau ni, suka bagi bola tanggung, kau ingat kau compel macam Ajiz laa?

Nunau said...

Slurrpppp mmmmm...nyaman tomyam!

HERMZZ said...

Eddy,

Suka kau ni kalau sebut pasal Udin. Nanti ku kasi tau sama Si Bal yang kau cakap Udin gemuk macam Si Nis!

Nunau said...

bah bukan aku yang cakap ah ko yg bilang Udin gemuk mcm Nis! (tapi mimang si Nis tambah gemuk ni sekarang)

HERMZZ said...

Si Nis aku inda heran. Dari dulu sudah dia gemuk. Seluar anti-fit pun jadi fit. Selambak ja masa jadi Pertamis dulu cari left right centre kedai jual seluar Lee anti-fit, lepas beli balik hostel bising cakap seluar anti-fit jadi fit! Aku rasa Si Nis tu ada hikmat macam rahib Esa. Dari kurus, terus buleh jadi gemuk

cohong gym said...

rahib esa? hahaha dah lama aku tak dengar nama tu sejak dia mati kat dalam komik hahahahha. No wonder la Anis tak pernah kurus. Ada hikmat power rupanya

Hamidi said...

anak ko ke atau ko yg melantak ni man??? jgn mkn banyak sangat, kang jadi mcm Cohong!

HERMZZ said...

Cohong,

Tula kau tak tgk die lagi sekarang. Dulu Nis ada gak apply masuk Skuad Harimau Kumbang. Tapi test kesihatan tak lepas pasal berat badan tak balance dengan tinggi. Oleh sebab dia frust dia gunakan hikmat dia untuk bertapa macam Rahib Esa.

Mid,

Aku, Bini aku dan Anak aku sekali melantak. Walaunpun makan banyak, perut aku tak boroi macam Cohong. Dia boroi lain. Boroi "air".. pasal gersang!! hahaha