Wednesday, September 12, 2007

Abak-Abak Naik Bilun

Bilun Damit Twin-Otter Miri-Limbang-Lawas

Marista zaman urang lakat lagi makai seluar batis kubut-kubut awal tahun 80'an, kira be-usin banar tah dangan kalau dapat menaiki bilun. Kediaku inda berapa ingat bila kediaku mula-mula naik bilun. Kalau inda silap, lagi ku sakulah randah. Kalau di Limbang, bilun Twin-Otter MAS tah nganya kejumpahan. Inda basar, muat jua 19 jelama.

Selagi damit, asal masuk bilun, amai tah tangan kami peradian kan mengatik-ngatik naendah dalam bilun. Nasib baik Twin-Otter nganya. Kalau Boeng, lagi tah amai sampai kan becakal. Marah Mama... indakan pandai teranah! Baru-baruan tah tu nyamu!


Cemani tah rupanya dalam bilun ani. Macam naik bas nganya

Lagi damit sanang nganya ku masuk bilun ani. Karang ani, badan bagak, mengimbit masuk dalam bilun ani. Kalau duduk bekungsi kerusi, payah kan beringsut. Kan menguliat pun kepayahan. Sampai karang ani, kediaku lakat lagi abak-abak kalau naik Twin-Otter ani. Sudah tah damit, beringgut lagi masa terabang. Mama sampai karang ani beuri. Waris mengkali kediaku ani!

Paling ku beuri, masa bilun ani kan runduk. Kalau runduk di Miri inda pulang. Tapi kalau runduk di Lawas sama Airport lama Limbang, bah.. ijap tah ku banar. Mana inda, tampat kan runduk luan tah damit. Pindik lagi jeraya nya! Rasakan menabak arah rumbu. Jauh palis..!!


Airport lama Limbang

Esok kan puasa, tekanang kediaku sungkai sama mulah nini di Limbang. Bila ku ingat bebalik, batah sudah ku inda mulih ke Limbang ani. Atu tia kan menulis cerita pasal bilun ani. Lagi dahulu, Airport Limbang damit nganya. Karang ani basar sudah. Kalau lagi dahulu, kan naik bilun ani ramai tah sudara mengantar ke Airport. Naiknya 19 urang nganya. Yang di Airport mengantar, jelamanya macam sekampung. Semua kan meliat bilun ani terabang-runduk.


Landasan Airport lama tampat bilun runduk

Time table bilun damit ani inda jua lurus. Malar kan delay saja. Kalau ujan turun membarabak, inda tia terabang. Ada yang kana cancel. Ada jua jadi delay menunggu sepatang-patang di Airport menunggu ujan beranti.

Kadang-kadang, masa ku menaiki bilun ani di Limbang, ada jua ku teliat kerita di jeraya sebalah cuba kan menguyung bilun terabang. Kan meliat dari dakat mengkali. Keliatan tangan kanak-kanak melambai-lambai bilun. Macam tah urang ingau!


Airport Baru Limbang

Karang ani, jarang sudah keluarga ku menaiki bilun ke Limbang. Bekerita nganya. Jeraya pun sudah bisai. Kerita pun pun sudah bagus. Lagipun, dapat jua kan mengangkut banyak naendah dalam bonet. Kan bebata kuasi (kawasi) beguni-guni pun buleh. Asal tesurong membuai saja.


Entrance Airport Limbang

Last aku ke Limbang ujung tahun 2004. Atu pun menaiki bilun Fokker F50. Inda kerasan batahnya. Barukan memurancah sekajap dalam bilun, sudah tia sampai. Runduk pun di Airport baru Limbang. Airport lama sudah inda kana kelinga lagi. Berumbu sana-sini.

Karang ani, iski pulang ku kan naik lagi bilun damit ani. Ada pulang ku naik hari atu dari Mukah ke Kuching. Banyak sudah kerusinya tekulabak kainnya. Tua sudah kali. Beringgut? Atu tah yang thrill banar!!

2 comments:

Anonymous said...

Aduh nostalgia benar tengok airport lama limbang.Lapan tahun tinggal limbang lepas tu balik ke Kuching. Mula tak suka kini sentiasa dalam ingatan sampai ke mati.Ramai kawan dan banyak kenangan. Semoga Limbang dihubungi jalan raya tanpa melalui Brunei pada Rancangan Malaysia Ke-10. Sekarang susah. Selamat berpuasa pok.....
Formerly Limbang Boy (Although not born in Limbang)

silabi said...

sentimental value geng..atu yang panting. kali teahir aku ke limbang, masa atu, aiport bahau alum lagi siap bana-bana (kakal abis sia makai aiport lama). bah geng, selamat beposa! kim salam semuha