Thursday, August 9, 2007

Streamyx


Macam-macam produk TMnet bagi pakai menyambung internet ani. Ada yang inda laju, ada yang laju... ada jua kunon-kunonnya memanjut lajunya (tapi sebanarnya "sik juak giney-giney" kata urang Kuching). Yang kan ku ceritakan ani pasal Streamyx. Bunyi namanya ani "Streamyx" macam stail pulang banar. Streamyx ani produk internet DSL (Jalur Lebar) yang lajunya dari 384kbps sampai ke 2.0 mbps.

Kediaku mula guna Streamyx ani tahun 2004. Masa atu aku pakai pakej Merdeka 512kbps harga RM77 sebulan dangan modem free (tapi capat rusak).. rusak dah pun!! Pakej ani nganya yang ku mampu masa atu. Lapas atu di naik tarafnya jadi 1.0 mbps hujung tahun atu. Buleh laa tahan. Masa atu inda ramai urang makai DSL ani. Jadi inda banyak gangguan.

Batah sudah Streamyx ani, pakejnya pun dah lain-lain nyamu. Di atas ani pakej yang ada dalam www.tm.net.my. Yang terbaru mengkali. Sudah kan masuk 4 tahun aku makai Streamyx ani. Macam-macam experience sudah ku jumpa. Disconnected tia, problem connection tia, inda laju tia.. macam-macam eh. Pindik kata, INDA STABIL!

Pernah dahulu aku masang Streamyx di rumah 1.0 mbps, tapi bandwith yang ku dapat cuma 600 ke 700 kbps nganya. Bila di tanya dangan TMnet, katanya biasa. Lapas atu, kadang-kadang pandai tia inda ada service atau line. Bila di talipon Hotlinenya di KL, balik-balik madahakan cara "troubleshooting" yang sama (walaupun balik-balik aku telipon). Sampai hafal ku apa yang di padahakan dorang atu.

Yang calinya, bila semua cara atu inda effective, dorang TMnet KL buka fail komplen yang di hantar ke bahagian teknikal. Cun beberapa jam lapas atu, gagau tia jiran cina sebalah rumah ku menelipon kediaku betanyakan apa problem (yang banarnya kedia atu keraja bahagian teknikal di Telekom yang in charge bahagian port dangan line internet). Ya tah ni, setiap kali aku komplen, setiap kali tia jiran aku ani call aku. Kalau cemiani, baik tah ku ku komplen saja dangan jiran ku ani. Buang karan saja ku menelipon Hotline TMnet!!!

Sehari ani terpikir ku jua kan meliat apa dalam wikipedia pasal komplen atau komen urang pasal Streamyx ani. Nah... ada jua nyamu.......


Kalau cemiani gayanya, banyak mana pun jelama komplen, inda jua banyak berubah. Apa yang ku dapat madahkan, ketani ani sudah membayar banyaaaaaaaaaaak RM dangan dorang ani, tapi servisnya lakat lagi cemiatu. Karang ani makin teruk ku dangar lagi. Bila tah kan berubah lagi??

2 comments:

promoteyourblogforfree said...

nice blog

limbang kia said...

nice blog, but i dont understand what you wrote, english or mandarin pls