Thursday, June 25, 2009

Makan

Everytime my friends came from Semenanjung to Kuching asked me this question :-

Friend : Kat sini, apa makanan best eh?
Aku : Apa kau nak makan? Kau cakap je.. (my usual feedback)

To be honest, I am not sure where is the best place to go for food in Kuching. Its not that there is none, but when we talk about food, especially for those who are not local, you need to impress them, not just the taste, but the ambience as well. In respect of type of food, ah well, its predictable. Being not from Sarawak, surely they want to eat the famous Mee Kolok, Laksa Sarawak, Ikan Terubok, Ambal and many more.

Friend : Mee Kolok paling best kat sini kat mana?

Hahaha! This is the usual question being posed to me. Even if I tell them where is it, definitely they wont know. But actually, I dont know too. To me, all Mee Kolok are the same. The only different is either not tasty or normal one. Thats all. But to say its delicious or what-not, I may reserve my comment.

However its different for Laksa Sarawak. I know where can I find a good and delicious one. For normal Sarawakian style, the good and tasty Laksa can be found in Chinese like restaurant. Dont worry, though its own my non-muslim, but the operator or the stall selling the Laksa is own my muslim. But hey, for Semenanjung people, they hardly can differentiate Sarawakian's faces. Most of malays looks like chinese too.


3 comments:

cohong gym said...

aku pun ada masalah yang sama. kalau ada member nak turun melaka, tanya aku mana tempat makan yang best. kalau aku tau, bole la aku cakap, tapi masalahnya memang aku lansung tak de idea kat mana makan best. yang aku tau, kalau nak makan best, makan kat rumah aku hahahahah

NBL said...

lebih kurang macam aku gak la..
saudara mara/kawan-kawan dari Limbang,Kuching selalu datang KL ni..
bila time makan,mesti dorang tanya nak makan kat mana paling best..
apa lagi,aku bawa lah dorang ke Kg Baru atau singgah di sekitar Chow Kit..
memang situ syurga makanan..
yang kaki pancing pula,aku kena bawa dorang pegi Kepong..

Syamsulfaiz Nasution said...

Bagi aku penting gila kita kena survey dan tahu tempat makanan best kat town sendiri. Promosi pelancongan ni. Aku suka tanya orang Penang, pasal diorang mesti ada tempat2 best nak makan kat Penang. Kat KL ni pun kalau rajin tanya, ada banyak tempat best nak makan.
Kalau Tg Malim, aku boleh rekemen tempat2 best utk Nasi Lemak, Mee Goreng mamak/roticanai, Mee Hailam, Nasi campur, Pau dan Thai. Itu pun maklumat aku tak latest, sebab dah lama tak turun padang. Ada banyak restaurant baru aku tak test lagi. Shiok wo jalan cari makan.
Kat Mukah aku tahu beberapa restaurant yg best untuk mee kolok dan umai.